Behövs bilen?

I en värld som står inför stora klimatutmaningar är bilens framtid mer osäker än den har varit tidigare. Bilens vara eller icke vare ifrågasätta allt mer. Det är inte längre självklart att alla ska ha en egen bil. Miljö och klimat blir viktigare och viktigare, och då får bilen stryka på foten. För bilen är såklart en stor miljöbov. Växthuseffekten drivs av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, och bilen släpper ut stora mängder koldioxid. Visserligen blir moderna bilar alltmer miljövänliga, och i framtiden kommer troligtvis bilarna drivas av andra drivmedel som inte påverkar miljön, men tills dess måste vi diskutera hur vi ska använda bilen, och vilka alternativ som finns.

Promenera eller ta cykeln?

Ett vanligt argument för att man måste ha bil är att man behöver ta bilen till jobbet. Men många med bil som bor i stan har faktiskt så nära till arbetet att de kan promenera sträckan på en kvart. Samtidigt rör vi på oss allt mindre, och brist på motion är ett allvarligt hot mot folkhälsan. Så behöver du verkligen bilen om det ta bilen till jobbet? Det är bättre för både miljö och dig själv om du ställer bilen och promenerar. Om det tar en kvart till jobbet så får du 30 minuter gratis motion varje dag genom detta genidrag. Du slipper dessutom stånga dig fram genom bilköer, rödljus och morgontrafikanter. Troligtvis kommer du faktiskt spara tid på att gå. Dessutom kommer plånboken att tacka dig.

Promenera eller ta cykeln?

Har du längre till jobbet kan du nog cykla. Du kan spara både tid och pengar genom att ta cykeln istället för bilen. Och du slipper släppa ut massa avgas. Regelbunden vardagsmotion är bland de viktigaste faktorerna för god hälsa, genom att cyklar räddar du både dig själv och planeten.

Kollektivtrafik?

Om du bor utanför staden kan det vara alldeles för långt för att cykla. Då kan det så klart vara lockande att ta bilen, men tänkt igen. Att pendla långa sträckor ensam i bilen är väldigt dåligt för miljö och klimat. Om du istället tar bussen så minskar din klimatpåverkan oerhört. Om vi hjälps åt och åker tillsammans så kan alla ta sig till jobbet klimatsmart. Att ta bussen istället för bilen kanske tar lite längre tid, men det är mycket billigare. Visst, ibland har man bråttom på morgonen eller behöver handla på vägen hem. Men ta bilen när det behövs i så fall. Bara genom att ta bussen ibland så hjälper du till. Om du behöver ta bilen andra dagar så kan du göra det med gott samvete om du åtminstone tar bussen ibland!

Kollektivtrafik?

Tåg?

Ska du åka långt? Ni kanske ska på semester med familjen eller åka och hälsa på släktingar på andra sidan landet? Då känns det givetvis bekvämt att hoppa in i bilen och rulla iväg. Men tåg är betydligt mer miljövänligt. Andra fördelar med att ta tåget istället för bilen är att tåget går fortare och ingen behöver köra. Istället för att sitta bakom ratten och glo på asfalt hela resan, så kan hela familjen sitta tillsammans och umgås. Rädda världen samtidigt som man får egentid med familjen? Ja tack.