Bilmuseér i världen

Ett av de häftigaste bilmuseér i världen är Motormuseet i Franschhoek. Där finns en samling bilar för miljarder kronor och de är i helt fantastiskt skick. Ett riktigt eldorado för den sanne bilälskaren. Ägaren köper hela tiden in nya bilar till museet och här finns även motorcyklar, gamla bensinpumpar, biltillbehör och vanliga cyklar. Det är fyra byggnader proppfulla med riktiga rariteter.

Familjen som driver detta fantastiska museum heter Rupert och är otroligt förmögna. De äger även vingårdar, hästgårdar och bedriver uppfödning av köttdjur. På hästgården finns de vackraste hästarna i världen. Alla bilar på utställningen blänker i krom och lack så den är mycket påkostad och väl värd ett besök. Även den som inte är så bil och motorintresserad blir riktigt imponerad av denna samling! Även i Sverige vimlar det av bilmuseum som är trevliga att besöka på sommaren. I Pålsboda utanför Örebro finns till exempel världens största Volkswagen-samling. Den har skapats av en man som heter Bengt Holmgren. Det är främst “Bubblan” (Typ 1) som finns här. Det finns en av varje årsmodell och det är riktiga rariteter. Är man väldigt intresserad av modellen Opel finns Norra Lundby utanför Skara som har massor av fina exemplar. Inge Andersson köpte en Opel Rekord 1958 och sedan dess har det bara rullat på hemma hos honom i Opelns anda.

Ett av de mest besökta museerna

I Motala finns ett av de mest besökta museerna och det heter Motala motormuseum. Det ligger vid gästhamnen. Här finns inte bara fordon utan även radioprylar och leksaker från olika tidsepoker. Ett ganska nyöppnat museum är Bynanders fordonsmuseum i Svenljunga och baseras mestadels på Göran “Gekås” Karlssons samling från Ullared. Här finns boxaren Ingo Johanssons bil, en vit Excalibur i samlingen. Simrishamn har ett “Autoseum” där Formel 1-föraren Stefan Johanssons samling av overaller, hjälmar, bilar och mycket annat finns. Dessa saker fanns tidigare i Växjö, men är flyttade hit. Torsby och Arvika som bägge ligger i Värmland har varsitt fordonsmuseum som är väl värda ett besök. I Västernorrland finns hela tre stycken museum inom fem mils radie så där finns mycket att kolla på. År 2015 öppnade Härnösands bilmuseum och här finns även Ådalens veteranbilsmuseum nämligen i Lunde samt Arnolds bilmuseum i Ramvik. Museet i Ramvik har precis öppnat för allmänheten. Man behöver verkligen inte leta länge för att hitta fina bilmuseum i Sverige! En person som samlade på sig bilar tills det till slut resulterade i världens största bilmuseum är LeMay. Hans samling har allt från en Abdal Buick från 1916 till en DeLorean DMC-12 från 1983. Fram till sin död samlade Harold EMay på sig mer än 3 000 bilar, traktorer och lastbilar. Han blev inskriven i Guinness rekordbok för sin privata bilsamling. Han har i stort sett en bil av varje märke som finns av amerikanska bilar och det finns det ingen mer som har i världen. Varje år anordnade han och hans fru en bilutställning på sina ägor. Han byggde ett gigantiskt museum före sin död där besökarna fick utbildning om bilens utveckling och betydelse genom årens lopp. Museet ligger i LeMays hemstad Tacoma i Washington, USA.

Ett av de mest besökta museerna