Elbilar i världen

Det finns allt mer intresse nu för elbilar och vanligtvis är Tesla namnet man tänker på. Men nu finns det andra ledande biltillverkare som också tillverkar elbilar. Ökat intresse för elbilar innebär att det finns en större marknad för dem. Stora biltillverkare, som exempelvis BMW, Hyundai och Jaguar nyligen har lanserat egna elbilar.

BMW har lanserad BMW i3 i 2013 med ett litiumjonbatteriet som har ett räckvidd av 160 km, men man kan också lägga till en bensinmotor i bilen. Bilen är en femsitsig sedan så det finns plats för hela familjen men det finns också i3s, en något sportigare version. Av Sydkoreas Hyundai får man Ioniq Electric. Sedan 2016 har har Hyundai tillverkad en elbil med elektrisk motor och en hybrid variant. Bilen är en kompakt kombibil som har ett räckvidd av 200 km. Ioniq är delvis tillverkad av aluminium som minskar vikten och gör bilen mer effektiv men det kan vara dyrare att köpa reservdelar. I kategorin högpresterande bilar har man Jaguar i-Pace med elektrisk drivteknik som först utvecklats för Jaguar I-Type Electric Formula E racerbil. Bilen är snabbladdade jämfört med andra elbilar. Det räknas som kompakt lyxbil.

Fördelar

Som namnet antyder är en elbil en bil med ett batteri som är anslutet till en elektrisk motor istället för en förbränningsmotor. Beroende på hur man genererar elen som används i bilbatteriet kan en elbil vara mycket mer miljövänlig än en vanlig bil. Plus är det billigare att ladda upp en elbil än att fylla bensintanken i en vanlig bil. I vissa delar av världen får man köra sin elbil i bilpool körfält även om man kör ensam därför att man vill uppmuntra elförbrukning. Dessutom slipper man tänker på oljebyte och annat underhåll som krävs för förbränningsmotorer. Elbilar är betydlig mer tystlåtna än vanliga bilar vilket är positivt i stadsområden eftersom det håller ner bullernivån.

Nackdelar

Naturligtvis finns det nackdelar med elbilar också. En fulladdad elbil kan köras ungefär 95 till 160 km innan man måste ladda upp en gång till och det tar ungefär 4 timmar att ladda upp en typisk elbil. För nu är elbilar betydlig dyrare än vanliga bilar. Och beroende på var man resa kan man inte alltid hitta en laddningsstation i närheten. Men priset på elbilar sjunker nu när produktionen och efterfrågan ökar. Det byggs allt flera laddningsstationer och ut på nätet kan man hitta och nedladda kartor där alla stationer markeras med både plats och laddningshastighet.  Elbilsägare kan ladda batteriet hemma vilket är mycket bekvämt. Dessutom finns det hybrid varianter som kombinerar en konventionell förbränningsmotor med en elektrisk. Om man vill dra en släpvagn med bilen är nuvarande elbilar inte tillräckligt kraftiga. Man behöver en hybrid med sin större motorkraft för det. Toyota Prius, som är en sådan, är världens bäst säljande hybridbil. Allt flera människor tänker på hållbarhet när dom väljer sina transportmedel. Men långt ifrån alla har tillgång till kollektivtrafik. En elbil eller hybrid elbil kan vara ett bra alternativ till en vanlig bil med förbränningsmotor. Och nu finns det många modeller att välja mellan.

Nackdelar