Rengör bilen miljövänligt

Har du fått höra att man inte ska tvätta bilen för ofta eftersom det frestar på miljön? Då är du inte ensam. Faktum är att det här påståendet inte riktigt stämmer. En bil som servas regelbundet och rengörs ofta håller längre och är inte mindre miljöproblem än en sämre skött bil.

Rengör bilen miljövänligt

Var du tvättar bilen och vilka produkter du använder spelar så klart också in. Reglerna för var och hur då får tvätta bilen påverkas av kommunernas miljöbestämmelser. De kan variera något mellan olika kommuner men det finns fem punkter som gäller oavsett vilken kommun du bor i.

  1. Du får aldrig använda lösningsmedel. Väljer du att tvätta bilen hemma är det bästa att använda bilschampo som bryts ner i naturen.
  2. Håll dig på säkert avstånd från brunnar, dagvattenbrunnar och vattendrag. Tvättar du bilen i närheten av dricksvattenbrunnar eller vattendrag riskerar du att få kemikalierna i dricksvattnet.
  3. Hyresbolaget bestämmer om det är tillåtet att tvätta bilen på gården eller inte, inte du.
  4. Tvätta bilen på gatan är inte tillåtet. Du vill heller inte att dina barn ska svälja kemikalier som, via gatubrunnarna, har hamnat i vattendragen där de badar.
  5. Tvätta bilen hemma då och då. Du får lov att tvätta bilen hemma någon gång men om du gör det ofta, välj en tvättplats där kemikalier och rengöringsmedel samlas upp och renas innan det går ut i naturen.

Förutom att tvätta bilen på en avsedd tvättplats finns det en del annat du kan göra för att minska belastningen på miljön.

Miljövänliga rengöringsmedel

Regel nummer ett om du vill bli mer miljövänlig när du tvättar och städar bilen är att inte använda petroleumbaserade rengöringsmedel. Ofta behöver du inga speciella bilschampon alls utan det går alldeles utmärkt att tvätta bilen med varmt vatten med lite handdiskmedel eller såpa i. Det enda du behöver tänka på om du väljer att använda diskmedel är att vaxlagret på bilen påverkas. För att vara säker på att du har ett fullgott vaxskydd bör du alltså vaxa om bilen när du har tvättat den med diskmedel. Miljövänliga produkter har tyvärr fått rykte om sig att inte var lika effektiva som vanliga bilvårdsprodukter men ingenting kunde vara mer fel. De miljövänliga produkterna utvecklas hela tiden och förbättras ständigt.

Husmorstips för bilrengöring

Husmorstips för bilrengöring

I skafferiet hemma kan du hitta många bra rengöringsprodukter och hjälpmedel för att städa bilen. Vad sägs om de här användbara och effektiva husmorstipsen? Fågelbajs bränner snabbt fast i lacken och kan vara svårt att få bort. Läsk råder bot på det problemet. Häll 7Up på fläcken och skrubba med en mjuk trasa innan du sköljer med vatten och torkar av. Bara för att vindrutetorkarna inte får bort allt vatten på vindrutan behöver det inte vara utslitna. Gnugga in dem med lite handsprit så förlänger du livslängden på dem. Ta för vana att torka av torkarbladen regelbundet, glöm inte att lyfta på dem när du tvättar bilen, för att bli av med grus och smuts, så sparar du både på torkarbladen och vindrutan.