Tips för att ta körkort, del 1

Att ta körkort är en milstolpe i livet. Det är något som många drömmer om länge innan den stora dagen äntligen kommer: uppkörningen. För att få ditt körkort måste du klara av både ett teoriprov och uppkörningen. De flesta lyckas bra och har snart sitt efterlängtade körkort i handen, men tyvärr går det sämre för andra. Många misslyckas med flera försök på både teoriprovet och uppkörningen innan de äntligen lyckas bli godkända och ta körkort. Tyvärr misslyckas många på grund av att de är dåligt förberedda eller helt enkelt inte vet hur de ska lägga upp övningskörningen, teoristudierna och förberedelserna för testen. Jag som har körkort kan blicka tillbaka på en stressig period i livet, fylld med ångest inför de ödesdigra körkortsproven. Men jag vet också hur man lyckas, och därför tänkte jag i den här artikeln skriva ned mina bästa tips för dig som ska ta körkort.

Använd dina lektioner rätt

Många spenderar väldigt mycket pengar på körlektioner för att ta körkort. Det måste man inte göra. Visst, det finns en enkel tumregel som säger att ju fler körlektioner desto bättre. Det stämmer förvisso. För varje lektion du kör med en körskollärare blir du en bättre chaufför och har högre chans att klara uppkörningen. Men om du vill hålla nere kostnaderna gäller det att du använder dina körlektioner rätt.

Använd dina lektioner rätt

För vissa räcker det med bara fem lektioner. Då blir det inte särskilt dyrt. Men då gäller det att använda lektionerna smart. Mitt tips är att börja köra med dina föräldrar eller någon annan bekant med körvana, några gånger. Du ska åtminstone kunna starta bilen och vara bekväm med koppling och gas. Du ska kunna få bilen att rulla innan du tar din första lektion, annars slösar du bort en körlektion enbart på att öva på motoriken med fötterna. Det här kan dina föräldrar hjälpa dig med. Här handlar det bara om att öva, öva och åter öva, tills dess att tekniken sitter. Det finns ingen poäng med att körskolläraren ska sitta bredvid och ta betalt medan du tragglar med detta. När du faktiskt kan gasa, styra, bromsa med mera, då är det dags att ta dina första lektioner.

Gå till körskola

Nu skulle jag rekommendera att du tar två lektioner ganska tätt. Då kan du lära dig grunderna av din körskollärare. Om du börjar du till körskolan i det här skedet så slipper du lära dig fel. Din lärare kommer att ge dig bra instruktioner och berätta för dig vad du ska tänka på när du över själv. Om du väntar med att köra med en legitimerad körskollärare så är risken stor att du lär dig fel. Och när du väl har lärt dig fel från början så kan det vara svårt att rätta till senare. Gå igenom grunderna med din lärare, sedan kan du fortsätta övningsköra med föräldrarna. Med följ körskollärarens instruktioner.

Gå till körskola

Kör upp med körskolläraren

När du börjar känna dig bekväm bakom ratten så är det dags att ta ytterligare en lektion. Då gäller det att köra med din lärare på körskolan så att denne kan upptäcka eventuella brister i körningen. Men det ska räcka med en lektion. Efter lektionen fortsätter du att mängdträna med dina föräldrar. Kör helst varje dag för att få upp vanan. När du känner att du är redo för uppkörning så tar du dina två sista lektioner med körskolläraren. En lektion där ni testar att köra på alla slags vägar samt över parkering. En lektion då ni genomför en ”testuppkörning” med alla moment: kontroll av fordon, körning, parkering med mera. Sedan borde du vara redo för uppkörning!