Tips för att ta körkort, del 2

Välkomna tillbaka till den andra delen i den här serien som handlar om att ta körkort. Här ger jag mina bästa tips till dig som står inför den stora utmaningen att bli godkänd på uppkörning och teoriprov. Förhoppningsvis kan tipsen här hjälpa dig i rätt riktning, så att du snart får ditt efterlängtade körkort. I den föregående artikeln i serien skrev jag om hur du ska lägga upp övningskörningen, och hur du ska använda dina körlektioner för att komma undan till ett så lågt pris som möjligt. I den här artikeln tänkte jag skriva om tre andra viktiga tips för att lyckas ta ditt körkort!

Öva med olika bilar

Ett värdefullt tips är att öva med flera olika sorters bilar. Det här är något som många glömmer, och när de kommer till uppkörningen är de inte alls bekväma med bilen. Om du har kört med många bilar så kommer du inte att vara lika känslig för skillnader mellan olika slags bilar, och då kommer du att känna dig mer bekväm när du hoppar in i din uppkörningsbil. Ett annat fel som många gör är att de mängdtränar hemma med en bil med automatisk växel. De kanske kör en bil med manuell växellåda på körskolan, men det räcker inte för att växlingen ska gå smidigt på uppkörningen. När du kör upp och är nervös blir körningen lätt hackig om du inte är van vid att växla manuellt. Se därför till att övningsköra mycket med manuell växel – och gärna med flera olika bilar så att du blir bekväm med skillnader i hur kopplingen tar med mera.

Öva med olika bilar

Öva specifika moment

Se också till att öva vissa specifika moment. Start och stopp i backe, fickparkering och att köra på parkering är moment som många kuggar på. Öva på detta specifikt. Tänk på att du ska vara bekväm med allt vad det innebär att köra bil, inte bara inför uppkörningen, utan även efter att du har fått ditt körkort och du ska bege dig ut ensam på vägarna. Även om fickparkering kanske inte kommer på uppkörningen, så kan det vara bra att kunna inför ditt kommande liv som chaufför.

Öva specifika moment

Om du har din uppkörning på vintern kan det vara bra att övningsköra i snöig terräng ett par gånger innan det är dags för uppkörningen. Man vet aldrig ifall det faktiskt kommer att vara snöigt när du kör upp, men det är bra att vara förberedd. Om du är beredd på allt, så kommer du inte att bli lika nervös.

Satsa på teori

Och försumma inte teorin. För att få ditt körkort måste du faktiskt klara av även teoriprovet. Jag känner många som har klarat uppkörningen, men som inte orkat engagera sig i teoridelen, och därför kuggat teoriprovet gång på gång. Köp teoriboken och läs, läs, läs. Teorin finns av en anledning. Boken med teori innehåller alla de regler som du faktiskt behöver kunna för att kunna köra bil på svenska vägar. Teori är inte bara för författare, högt uppsatta ekonomer, professorer på universitet, språkgranskare som läser bokmanus eller studenter som kämpar med uppsatsen – teori är även för den som vill ta körkort. Du läser teoriboken inte bara för att kunna svara korrekt på frågor på provet, utan också för att bli bättre på det praktiska: att köra bil. Investera i Körkortsboken och läs den. Noggrant. Då har du snart ditt körkort i handen.